He/גיבוי
שפות | Deutsch | English | Español | Français | עִברִית | Português |
---|
כללי
כמו בכל מערכת מידע או תכנה שצוברת מידע ומסד הנתונים הולך ותופח, גם במערכת גנוקאש חשוב מאוד לגבות את הנתונים שהולכים ומצטברים עם הזמן ןהתנועות הנוספות שאתם רושמים בספרי החשבונו. מטרת הגיבוי בראש וראשונה היא להגן ולהבטיח את המידע הכספי שלכם מפני כשל בציוד או השחטה אפשרית של מסד הנתונים.
גנוקאש לא מספקת שירותי גיבוי ישירים בגין כשל מסוג זה. שחזור נתונים והתאוששות במקרה של כשל בציוד תלוי בתהליך גיבוי יציב הכולל אחסון עותקי גיבויים עדכניים באתר חיצוני ומרוחק כמו למשל להעלות קובצי גיבוי לאחסון בענן או להחזיק עותקי גיבוי על גבי התקן USB. מומלץ מאוד ליישם תהליכי גיבוי כאלה.
קובצי נתונים
כאמור, אין בגנוקאש מנגנון תזמון גיבויים אוטומטי מובנה, אבל לא ניתן וצריך להשתמש באפשרות, קובץ -> שמירה בשם... מהתפריט הראשי, לבחור את מבנה הקובץ מתוך חלון דו־שיח שמירה בשם, לבחור או להזין שם מהתפריט הראשי, לבחור את מבנה הקובץ החלון דו-השיח 'שמירה בשם', לבחור או להזמין שם קובץ ולסיים בהקשר על 'שימרה בשם'. קביעת סוג ותבנית קבצי נתונים, תלויה בסוג רכיב שרת מסד הנתונים בו נעשה שימוש בזמן שמירת נתוני הספרים.
- XML (ברירת מחדל)
- בכל פעולת שמירה בגנוקאש, למעשה, מתבצע גם גיבוי מקומי של קובץ הנתונים. על מנת לבצע שמירה, יש להקיש על סמל ה'שמירה' שבסרגל הכלים, או לבחור באפשרות שמירה מהתפריט, קובץ -> שמירה או, לחלופין, להגדיר שמירה אוטומטית בתפריט, עריכה -> העדפות. פעולת הגיבוי משנה את שם קובץ הנתונים שבשימוש, על ידי הוספת חותמת תאריך ושעה לשם הקובץ ומתן סיומת 'gnucash.' חדשה. לדוגמא: אם שם קובץ הנתונים הפעיל הוא 'MyAccounts.gnucash', שם קובץ הגיבויים ישתנה ל־MyAccounts.gnucash.20210531190711.gnucash.
- SQL
- כאשר משתמשים במסד נתונים SQL, גנוקאש מעדכן את מסד הנתונים באופן אוטומטי עם כל שינוי, תוך כדי ובזמן העבודה במערכת. מסיבה זו, גם לא נוצרים קבצי גיבוי. למרות שלא נוצרים קבצי גיבוי אוטומטיים בזמן השימוש בשרת SQL, גנוקאש עדיין יפיק קבצי 'log.' הכולל את השינויים האחרונים ברשומות. באופן תיאורטי כנראה שניתן להריץ את קבצי הלוג הללו מעל קובץ נתוני SQL, מהלך כזה לא נתמך באופן רשמי ובמקרים מסוימים אף עלול להשפיע השפעה שלילית. במקרה של אובדן נתונים, אפשרות אחת תהיה להמיר את קובץ נתוני ה־sql לקובץ בתבנית XML, להריץ את קובצי ה־ 'log.' ואז לשמור שוב על הקובץ בתבנית SQL. למידע נוסף נא לעיין בקישור הבא שם נידנונות סוגיות בהקשר זה במסגרת דיווח תקל. לעיין בקישור לתקל.
- SQLite3
- לגיבוי קובצי sqlite באופן יעיל ואמין, כדאי מאוד להשתמש בתוכנית גיבוי בעלת יכולות תזמון גיבויים באופן תקופתי וסדיר, לחלופין, להעתיק את קובץ הנתונים בדרך כלשהי, ידנית, או על ידי כתיבת התסריט גיבוי.
- MySQL או Postgresql
- גיבויים של מסדי נתונים אלה, יש לבצע בהתאם לשיטות העבודה המקובלות והמתאימות, המומלצות עבר מסד הנתונים המסוים.
אנו במיזם גנוקאש לא יודעים מספיק אודות יכולות מסדי נתונים אלו בכל הקשור לדרכי גיבוי מיטביים, מכדי לייעץ בנושא זה, מעבר להמלצה הכללית: "נא לבצע גיבויים".
כפי שצוין ונידון לעיל, מומלץ בחום שתכנת הגיבוי בה בחרתם להשתמש (תהה אשר תהה) תכלול גם אפשרות להגדרות לביצוע גיבוי לאתר מרוחק. דמיינו, חלילה פרוץ שריפה בבית, המחשב נשרף לחלוטין ואיתו גם כל הקבצים, כמה היינו שמחים אילו שמרנו את קובצי הנתונים הכספיים שלנו באתר מרוחק... אפשרות טובה לשמירת קובצי גיבוי מרוחקים תהיה אחד משירותי אחסון הענן הרבים הקיימים, וחלקם אף ניתנים במגבלות מסוימות ללא עלות, כגון דרופבוקס, גוגל דרייב, או קרבוניט. אלה הם רק מקצת הדוגמאות הפופולריות; ישנם עשרות שירותים כאלה, כמובן שאנחנו לא יכולים להמליץ על האחד או ההאחר.
- קיים כלי חינמי, צד שלישי שנועד ליצור גיבויים גנוקאש הנקרא BackupsGnuCash. למידע נוסף אודות כלי זה וכלים אחרים, נא לעיין בעמוד Published_tools.
קבצים קשורים
כמובן, שיש לשמור את קבצי הנתונים בפועל, אם כי זה תלוי שזה תלוי בכל אחד מכם באם לשומר את קבצי הגיבוי והיומן ( .gnucash או .xac , .log ). ראו לעיל מידע נוסף בנושא.
בנוסף לקובץ הנתונים בפועל, ישנם מספר קבצים המאחסנים את ההעדפות, הגדרות מנשק המשתמש ודוחות שמורים. מומלץ לגבות גם את המשאבים הללו.
Configuration Locations מזהה את המיקומים של כל הקבצים השונים התלויים במערכת ההפעלה, ואת שמותיהם.
מידע נוסף ששווה לשמור כולל: נתוני 'תצורה כלליים', 'העדפות', 'ערכת־נושא', והגדרות 'בנקאות מקוונת'.
- תיצור נתונים כללי
-
- גנוקאש 3.0 ומעלה
- תכולת GNC_DATA_HOME ו- GNC_CONFIG_HOME.
- גנוקאש 2.x וישן יותר
-
- לינוקס
- - רוב ההגדרות ההעדפות, הגדרות דוחות מותאמות אישית, רוחב עמודות, מיקום חלון וכו '.
[[Configuration Locations#HOME|HOME]]/.gnucash
- וינדוס
-
[[Configuration Locations#HOME|HOME]]\.gnucash
- מק OS
-
HOME/Library/Application Support/Gnucash
- נתוני העדפות
- העדפות מתפריט עריכה -> העדפות (כמו history, sign reversals, auto save interval, etc.) are stored using GSettings (for GnuCash 2.6 and newer) or GConf (for GnuCash 2.4 and older).
- GSettings
-
- לינוקס ונגזרותיו
- GSettings uses dconf as backend. You can use the dconf tool to dump all the preferences:
dconf dump /org/gnucash/
- וינדוס
- Gsettings uses the Windows registry as backend. You can make a backup of the HKEY_CURRENT_USER\Software\GSettings\org\gnucash\ registry key using the regedit command (Registry Editor).
- מק OS
- GSettings uses the system's native defaults. You can use the defaults tool to dump all the preferences:
defaults read -app Gnucash
- GConf
- The GConf settings are stored in HOME/.gconf/apps/gnucash/
- גיבוי נתונים מקוון
- אם אתם משתמשים בשרותי בנקאות מקוונת AqBanking, ההגדרות שבצעתם, נשמרות בתיקיה מסוימת.
- לינוקס ומק OS
- HOME/.[aq]banking מחזיקים את הגדרות הבנקאות המקוונת. בגרסאות קודמות הקובץ נקרא .banking אבל .aqbanking הוא השם העדכני.
- וינדוס
-
'''[[Configuration Locations#HOME|HOME]]\aqbanking'''
- נתוני ערכת ־נושא
- אם בצעתם
- שינויים בתצורת GTK (settings.ini או gtk.css) או
- שהתקנתם ערכת נושא מותאמת ו/או ערכת נושא סמלים מותאמת אישית
- תרצו ללא לספק לגבות גם את מיקום הקבצים הבאים: GTK_DATA_HOME, GTK_CONFIG_HOME, USER_CONFIG_HOME/themes and USER_CONFIG_HOME/icons.
- לגרסת גנוקשא 3.x GTK3 או
- גרסאות ישנות יותר, בעמוד GTK2 קיים מידע נוסף לגבי מתי נעשה שימוש במחיצות אלו.
שחזור מגיבוי
שחזור קובץ נתונים הוא מהלך פשוט ביותר. כל שנדרש לעשות זה לפתוח את מנהל הקבצים, לעבור למחיצה בה מאוחסנים קובצי הנתונים של גנוקאש, להסיר את הקובץ הפגום, לשנות את שם אחד מקבצי הגיבוי לשם הקובץ המקורי (הפגום שזה עתה הוסר), ולאתחל את גנוקאש. לחלופין, מתוך תפריט גנוקאש, לבחור באפשרות 'קובץ > פתיחה' ולבחור את קובץ הגיבוי הרצוי מתוך מבחר הקבצים שבמחיצה. לתשומת לב: בעת אתחול, גנוקאש תמיד תפתח את הקובץ שנפתח לאחרונה (ככל שקיים כזה). זה עשוי להיות חשוב במידה ואתם נוהגים לפתוח קבצי ספרים שונים.
כדי לשחזר מגיבוי שנמצא אתר מרוחק,כל שנדרש לעשות הוא פשוט להעתיק את הקובץ המרוחק חזרה למחיצה בה נמצא קובץ המקור הפגום המקור ואז לפעול על פי ההנחיות שלעיל.
מק OS
במחשבי מקינטוש, לא ניתן לפתוח קובץ גנוקאש רק על ידי הקשה עליו. בניגוד למקובל בדרך כלל בישומי מק, גם גרירת ושחרור קובץ 'gnucash.' מעל ליישום גנוקאש לא יגרום לקובץ להפתח. גנוקאש תפתח *תמיד* את קובץ הנתונים האחרון שהיה בשמוש.
כדי להחליף קבצים במק, יש להשתמש באפשרות פתיחת קבצים מתפריט, לבחור באפשרות 'קובץ -> פתיחה' ולנווט לקובץ הגיבוי בו מעונינים להשתמש.